Με ανακοίνωσή της η Κινεζική «Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» (General Administration of Sport ή GAS συντομογραφικά) ανήγγειλε στις 2 Ιουνίου την αναστολή όλων των αγώνων ορεινού τρεξίματος, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους διεξάγονται!

Sponsored by

Στην ανακοίνωση της GAS αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«…Στις 22 Μαΐου, ένα ατύχημα συνέβη σε αγώνα cross-country 100 χιλιομέτρων στο Πάρκο Yellow River Stone Forest στην επαρχία Gansu, εξαιτίας ξαφνικής μεταβολής του καιρού εκεί, προκαλώντας βαριές ανθρώπινες απώλειες. Το μάθημα ήταν πολύ επώδυνο. Προκειμένου να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων από τώρα και στο εξής, θα αναστείλουμε προσωρινά τα αθλητικά γεγονότα που δημιουργούν υψηλό κίνδυνο, έχοντας αδιαφανείς προδιαγραφές ασφάλειας, ατελείς κανονισμούς και μη ξεκάθαρες ευθύνες διαχείρισης, όπως οι αγώνες ορεινού τρεξίματος (“mountain cross-country”), διάσχιση ερήμου (“Gobi crossing”), αιωροπτερισμός (“wing-mounted flying”) και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων (“ultra-long distance running”). Η GAS θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των αθλητικών εκδηλώσεων, θα επιταχύνει τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης, θα βελτιώσει τα πρότυπα και τους κανονισμούς και θα ενισχύσει συνολικά τη διαχείριση και την εγγύηση της ασφάλειας αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων.

«…Όλες οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά ακόμα και τις μη ουσιώδεις απαιτήσεις που δεν αντιστοιχούν, να επιμένουν στη λογική των συμπερασμάτων, να ενισχύουν και να ακολουθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν γενικά, να ενισχύουν την επίγνωση του κινδύνου, να ενδυναμώνουν την υπευθυνότητα διαχείρισης του πεδίου και να παίρνουν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και την εξάλειψη των κινδύνων.

Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη διερεύνηση κινδύνων για όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες σχετικά με οργανωτικές λειτουργίες, εγγυήσεις υπηρεσιών, διαχείριση ασφάλειας, διάσωση έκτακτης ανάγκης, πρόληψη και έλεγχο επιδημιών, γεωμορφολογικές συνθήκες, μετεωρολογικούς παράγοντες κλπ και να ανασταλούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι ασφάλειας και να αποτραπεί αυστηρά η εμφάνιση περιστατικών ασφάλειας στο αθλητικό πεδίο. Για να καλωσορίσετε την 100ή επέτειο από την ίδρυση του κόμματος (σ.σ. Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας), δημιουργήστε καλό περιβάλλον και ατμόσφαιρα».

Τελειώνοντας την επίσημη ανακοίνωση της GAS, να πω ότι όλα τα σχόλια στα κινεζικά μέσα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στο μέλλον θα δημιουργηθεί μια κρατική «ομπρέλα» προστασίας του αθλήματος, με ένα νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τους αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Όπως εκτιμούν όλοι πλέον στην Κίνα, η πορεία προς μια τυποποίηση κανονισμών ασφαλείας που θα ορίσουν οι αθλητικές αρχές της χώρας, είναι μονόδρομος! Προφανώς, οι αγώνες βουνού στην Κίνα, θα επανεκκινήσουν μόνο όταν συνταχθούν από την πολιτεία κάποια πλαίσια κανονισμών ασφαλείας.  Η εφημερίδα “Global Times” αναφέρει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς αθλητές να επανεξετάσουν σε ποιους αγώνες θέλουν να γραφτούν, από το να εντυπωσιάζονται από τις  χαμηλές τιμές που προσφέρονται από μικρούς διοργανωτές, που όμως δεν μπορούν να τους εγγυηθούν ασφάλεια.

Μια ακόμα πληροφορία που μας δίνει η ίδια εφημερίδα, είναι πως τον Μάιο, δεν ήταν μόνο ένας ο αγώνας με θανατηφόρα περιστατικά στην Κίνα αλλά τρεις!!!

Και ενώ οι συζητήσεις περί ποινικής ευθύνης των διοργανωτών έχουν επεκταθεί στην Κίνα, ο Ruan Qilin, καθηγητής Αστικού Δικαίου, δήλωσε στους Global Times ότι «…εφόσον η ομάδα που θα ερευνήσει το συμβάν, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι προήλθαν εξαιτίας απρόβλεπτων (unforeseen) αλλαγών του καιρού μάλλον, παρά η ευθύνη που προέκυπτε για τους διοργανωτές από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και την προηγούμενη κοινοποίησή του, τότε είναι απίθανο ότι οι διοργανωτές ή εκείνοι που ανέλαβαν με συμβόλαιο να διαχειριστούν το γεγονός, θα φέρουν ποινική ευθύνη». Ο κ. Ruan δήλωσε επίσης ότι «…επειδή το ορεινό τρέξιμο το ίδιο ως άθλημα είναι πολύ επικίνδυνο (risky), οι αθλητές συμμετέχουν με δική τους ευθύνη (at their own risk). Σε παρόμοια (τέτοιου είδους) ατυχήματα, οι αθλητές θεωρούνται συνήθως εν μέρει (partially) συνυπεύθυνοι…» (σ.σ. χρησιμοποίησα σε παρένθεση τους αγγλικούς όρους του πρωτότυπου άρθρου, καθώς έχουν ειδική βαρύτητα λόγω του νομικού χαρακτήρα της δήλωσης του καθηγητή).

Κάτι εξίσου σημαντικό, τονίζουν στο ίδιο άρθρο οι Global Times, ότι στη συζήτηση με τον καθηγητή Ruan του τόνισαν ότι οι διοργανωτές του μοιραίου αγώνα είχαν συμπεριλάβει στην προκήρυξη του αγώνα μια «αποποίηση ευθύνης» (disclaimer), σύμφωνα με την οποία όποιοι αθλητές δεν κατάφερναν να τερματίσουν τον αγώνα για «δικούς τους λόγους» (their own reasons), οι διοργανωτές δεν θα φέρουν ευθύνη και επίσης, ότι σε μια «απρόβλεπτη κατάσταση» (unforeseen situation), οι διοργανωτές είχαν την τελική δικαιοδοσία να «ερμηνεύσουν το γεγονός» (interpret the event). Ο καθηγητής Ruan απάντησε ότι τέτοιες ρήτρες εξαίρεσης εκ των προτέρων είναι «χωρίς σημασία» (meaningless) όταν αντιμετωπίζουμε ένα τόσο μεγάλο ατύχημα!

Από τις παρεμβάσεις των Κινέζων αθλητών στην υπόθεση, κρατώ εκείνη του αθλητή με το όνομα Gong, τον οποίο επικαλούνται οι Global Times και ο οποίος είναι ο ίδιος διοργανωτής αγώνων και φίλος αρκετών αθλητών που χάθηκαν. Ο κ. Gong δήλωσε ότι οι διοργανωτές του μοιραίου “Yellow River Stone Forest 100k” (YRSF-100) δεν είχαν ένα πλάνο για το πώς θα αντιμετώπιζαν έναν μεγάλο αριθμό αθλητών που θα υπέφεραν από υποθερμία, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του σχεδίου ασφαλείας του αγώνα! Καθώς η περιοχή της Baiyin είχε μπει στην αρχική θερινή περίοδο, οι διοργανωτές δεν απαίτησαν από τους αθλητές να κουβαλήσουν πιο ζεστό ρουχισμό, κάτι που ο Gong πιστεύει ότι αντανακλά την απουσία επαγγελματισμού των διοργανωτών και δήλωσε ότι «…περισσότεροι θα μπορούσαν να έχουν επιζήσει εάν υπήρχε καλύτερος εξοπλισμός για να τους κρατήσει ζεστούς».

Η διαδρομή του YRSF-100 και το επίμαχο μοιραίο τμήμα μεταξύ των CP2 και CP3 στην πάνω πλευρά του χάρτη

Κάτι ακόμα που επισημάνθηκε και καταλογίστηκε στους διοργανωτές του YRSF-100, είναι η απουσία προμηθειών στους σταθμούς υποστήριξης! Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι διοργανωτές διαβεβαίωναν ότι νερό και τροφή αλλά και σημεία ανάπαυσης παρέχονταν σε κάθε σταθμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αγωνιζόμενους, στον τρίτο σταθμό (checkpoint), δεν είχαν στηθεί πάγκοι τροφοδοσίας εξαιτίας του κακού ανάγλυφου του εδάφους, εκεί όπου τελικά κατέληξαν και οι περισσότεροι από τους 21 νεκρούς. Επίσης, αρκετοί έμπειροι αθλητές επεσήμαναν ότι η διαδρομή του αγώνα είχε πολλά σχεδιαστικά ζητήματα στο πρώτο τμήμα της!

Κλείνοντας την αναφορά μου στο θέμα, θέλω να τονίσω –και αυτό αφορά μόνο τους ανθρώπους του ορεινού τρεξίματος και δη τους διοργανωτές- ότι ο «χορός» μόλις ξεκίνησε, όπως είχα προβλέψει από την αρχή της υπόθεσης της Κίνας. Χωρίς να το γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι, ένας μεγάλος κύκλος έχει ανοίξει στον γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας, πολύ πιο σοβαρός από όσο συνηθίζουμε εμείς οι υπόλοιποι να πιστεύουμε. Είναι βέβαιο πως αντίστοιχοι κύκλοι θα ανοίξουν και στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς φυσικά να χρειαστεί να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα σε παρόμοιους αγώνες.

Ως HARTA ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας των αγώνων, από τους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και τη γνώση, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό –υποτίθεται- από εκείνους που βρέθηκαν στη θέση να πρέπει να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα. Η κουβέντα μας ξεκίνησε στη βάση της δημιουργίας ενός δείκτη επικινδυνότητας των αγώνων, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά τους αθλητές να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού πηγαίνουν!

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

  1. South China Morning Post: Τι συνέβη στη διάρκεια του ατυχήματος
  2. I Run Far: Ανακοίνωση αναστολής των αγώνων στην Κίνα
  3. Global Times: Αναστολή αγώνων στην Κίνα μετά το ατύχημα
  4. Beiging Commercial Daily: Αναστολή επικίνδυνων αθλητικών γεγονότων
  5. I Run Far: Εξιστόρηση των γεγονότων του ατυχήματος στο Yellow River Stone Forest
  6. Global Times: Ανάλυση του ατυχήματος σε βάθος (καιρός, οργανωτικές ευθύνες)
  7. Wikipedia: Σύνοψη του γεγονότος
  8. Global Times: Έρευνα για τις αιτίες του ατυχήματος, ευθύνες των διοργανωτών
  9. Global Times: To δυστύχημα και η αποκάλυψη του προβλήματος των αγώνων στην Κίνα
  10. Yellow River Stone Forest 100k: Ιστοσελίδα διοργάνωσης
  11. Sina: Προσωπικές μαρτυρίες αθλητών που συμμετείχαν στον αγώνα

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ ΣΤΟ FB

31.05.2021 > ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (ΣΥΝΟΨΗ) —> Με αφορμή την ανακοίνωσή της διοργάνωσής μας (Olympus Trails) για αυστηροποίηση των κανονισμών ασφάλειας στον Mythical, η οποία προέκυψε φυσικά με αφορμή τον αγώνα ”Yellow River Stone Forest 100k” στην Κίνα, θέλω να κάνω μια τελική συγκέντρωση στοιχείων για το συμβάν της 22ας Μαΐου εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει διοργανωτές (κυρίως) και αθλητές, να κατανοήσουν τη σημασία αποφάσεων και ενεργειών που γίνονται ή και δεν γίνονται, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις, μοιραίες ενίοτε. Όσα στοιχεία αναφέρονται πιο κάτω, αντλήθηκαν από αξιόπιστες πηγές.
Διαβάστε λοιπόν:
1. Δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες, εθνική και περιφερειακή (Gansu) στην Κίνα, επιμένουν μετά το συμβάν ότι είχαν βγάλει δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων εκείνες τις ημέρες. Η Υπηρεσία της Gansu είχε προειδοποιήσει συγκεκριμένα λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα, για «…ξαφνικές δυνατές βροχές (showers), χαλάζι, κεραυνούς και απότομους ανέμους έντασης θύελλας (sudden gale-force winds)». Στο Κινέζικο WeChat (μέσο κοινωνικής δικτύωσης) είχαν γίνει πολλές αναρτήσεις σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή του καιρού το βράδυ της Παρασκευής, δηλαδή λιγότερο και από μισό 24ωρο πριν την εκκίνηση!
2. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που αντλήθηκαν εκ των υστέρων, η πραγματική θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έπεσε στους +6 βαθμούς στη διάρκεια της κακοκαιρίας. Φυσικά, η φαινομενική (chill factor) ήταν πολλούς βαθμούς πιο κάτω εξαιτίας των σφοδρών ανέμων.
3. Οι διοργανωτές είχαν την ευκαιρία το πρωί της εκκίνησης να δουν μετεωρολογικούς χάρτες live και να γνωρίζουν την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες.
4. Δεν υπήρχε ως υποχρεωτικό κομμάτι εξοπλισμού το αδιάβροχο τζάκετ! Επειδή στο Κ-60 υπήρχε drop-bag πολλοί αθλητές το έβαλαν εκεί, για να το έχουν στο δεύτερο μισό του αγώνα, στο οποίο θα αγωνίζονταν νύχτα.
5. Όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες επιφανείας της περιοχής, μέχρι το checkpoint στο Κ-20, αφετηρία του κακού, έφτανε χωματόδρομος!
6. Η κακοκαιρία ξέσπασε στις 12:00 το μεσημέρι και η εντολή διακοπής του αγώνα δόθηκε στις 14:00, δύο ώρες μετά! Είναι προφανές ότι το δίωρο που μεσολάβησε είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο διάστημα για αποφάσεις ζωτικής σημασίας. Επίσης, είναι προφανές ότι η διοργάνωση είχε από παντού πληροφόρηση για το τι συνέβαινε (προσωπικό & αγωνιζόμενοι).
7. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους αθλητές για να «εκπέμψουν» SOS επικοινωνώντας με διοργάνωση, φίλους αλλά και κάνοντας αναρτήσεις στα social media.
8. Οι αλουμινοκουβέρτες που καταβλήθηκε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν για να προφυλαχτούν οι αθλητές, διαλύθηκαν σε κομμάτια (torn to pieces) από τους σφοδρούς ανέμους, σύμφωνα με μαρτυρίες τους.
9. Η διοργάνωση ανταποκρίθηκε μετά τα πρώτα τηλεφωνήματα αθλητών και έστειλε μια πρώτη ομάδα διάσωσης, η οποία με τη βοήθεια συναθλητών αλλά και χωρικών της γύρω περιοχής (!) έσωσαν 18 συναθλητές τους. Όπως αναφέρεται στο άρθρο της Wikipedia, χωρικοί «κατέβασαν από το βουνό τραυματισμένους (injured) αθλητές με τις μοτοσυκλέτες τους». Έχει ήδη αναφερθεί η περίπτωση του βοσκού που από μόνος του έσωσε άλλους 6.
10. Η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης όμως ξεκίνησε σχεδόν το βράδυ της ίδιας μέρας και ενώ είχαν περάσει περίπου 5-6 ώρες από την μικρότερη πρώτη. Η δεύτερη ήταν κολοσσιαία, με 1200 διασώστες και ιπτάμενα μέσα με θερμικές κάμερες. Όμως υπήρξε καθυστέρηση, που ενδεχομένως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για αθλητές που βρισκόταν στο όριο της επιβίωσης, αβοήθητοι στο πεδίο.
11. Οι βασικές κατηγορίες που αντιμετώπισε η διοργάνωση από την Κινεζική κοινότητα του αθλήματος βρισκόταν σε δύο επίπεδα: α) στην ολιγωρία αντίδρασης, β) στην αγνόηση των προειδοποιήσεων των μετεωρολόγων, γ) στην απουσία ελέγχου του υποχρεωτικού εξοπλισμού. Προφανώς αυτό το τελευταίο είχε να κάνει με τις προηγούμενες διοργανώσεις ή και με την τρέχουσα, εφόσον κάποιοι κατήγγειλαν απουσία ελέγχου στην εκκίνηση.
12. Ο Δήμαρχος της πόλης Baiyin, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα, σε συνέντευξη τύπου το ίδιο βράδυ, εξέφρασε την οδύνη του για το συμβάν και δήλωσε ότι ως Επιτροπή «…αισθανόμαστε βαθιά ένοχοι…» Δεν είναι προφανές ότι το εννοούσε κιόλας, ωστόσο δείχνει ένα επίπεδο πολιτισμού αλλά ενδεχομένως και μια ειλικρινή αναγνώριση των λαθών που τους αναλογούσαν.
13. Πολλοί αθλητές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις όσων συναθλητών τους ήδη είχαν κάνει πίσω για να σωθούν και τους συναντούσαν στο δρόμο τους! Αυτό δείχνει ότι οι επίμονες μπορεί να δελεάστηκαν και από τα χρηματικά έπαθλα, ακόμα και ο απλός τερματισμός (!) έδινε ένα μικρό –για εμάς τους δυτικούς- χρηματικό ποσό, επιμονή που πλήρωσαν με τη ζωή τους.
14. Ερωτήματα εγείρονται για τη στάση του προσωπικού στο CP-2 που βλέποντας αθλητές να επιστρέφουν χτυπημένοι από την κακοκαιρία αμέσως μετά, δεν ενέργησαν άμεσα και πάντα πριν πάρουν την κεντρική εντολή, για να απαγορεύσουν τη συνέχιση του αγώνα! Προφανώς η ιδιοσυγκρασία των Κινέζων αλλά και η κομματική πειθαρχία, λειτούργησαν αποτρεπτικά σε μια σκέψη τέτοιας πρωτοβουλίας.
15. Τα GPS trackers, μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού, το μόνο που πρόσφεραν ήταν να πατήσουν κάποιοι ελάχιστοι αθλητές το κουμπί SOS ή να εντοπιστούν οι σοροί κάποιων μέσα στο σκοτάδι με βάση το στίγμα τους.
Για να κλείσω το θέμα που μόλις άνοιξε για την παγκόσμια σκηνή του ορεινού τρεξίματος, θα μοίραζα τις ευθύνες:
1. Στους διοργανωτές, γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και γιατί ολιγώρησαν στην ουσία, να αντιδράσουν άμεσα όταν ξέσπασε το κακό. Το ότι δεν υπήρχε το τζάκετ ως τμήμα του υποχρεωτικού εξοπλισμού, το βάζω ως ήσσονος σημασίας ευθύνη.
2. Σε όσους αθλητές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των συναθλητών τους και μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα και στο χαμό τους τελικά! Το πάθος για το άθλημα, ίσως η επιθυμία για τα χρηματικά έπαθλα ή και τη δόξα ακόμα, έπαιξαν μοιραίο ρόλο. Επίσης, δείχνει και την απουσία γνώσης των αθλητών του ορεινού τρεξίματος, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει κάποιος στην ανοιχτή φύση.
3. Στα στοιχεία της φύσης, τα οποία φυσικά και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε, απλά μπορούμε να αιτιολογήσουμε την έντασή τους για την όποια ανθρώπινη τραγωδία προκύψει εξαιτίας τους.

26.05.2021 > ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ? —> Καθώς κατακάθεται η σκόνη, λίγες μέρες μετά από την ανείπωτη τραγωδία στο “Yellow River Stone Forest 100k” (YRSF) όλο και μεγαλώνει η συζήτηση για το πού πηγαίνει το ορεινό τρέξιμο παγκόσμια. Ένα νεόκοπο άθλημα με τεράστια δημοφιλία, γνωρίζει τις τελευταίες δύο δεκαετίες εκρηκτική ανάπτυξη. Χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν στα μονοπάτια, έτσι, από έναν ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι της πόλης αναζητούν τις γονιδιακές τους καταβολές στην άγρια φύση και τους αρέσει αυτό, τους έχει συνεπάρει!
Διαβάζω αυτές τις μέρες οτιδήποτε αναφέρεται στην υπόθεση του YRSF και διαπιστώνω ότι μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα, δημοσιεύουν αναλύσεις προβληματισμού για τα όρια αυτής της trailmania που κυρίευσε τις δυτικές και ανατολικές κοινωνίες. Μια πρόταση αναφέρει πως το trail running έχει κυριεύσει τη μεσαία τάξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του αθλήματος στην πολυπληθή χώρα της Ασίας και παγκόσμια οικονομική δύναμη. Κάποια άλλα στοιχεία από τον χώρο του ultra running, μιλούν για αύξηση του αθλητικού δυναμικού της τάξης του 1700% στα 25 τελευταία χρόνια! Μια φούσκα διογκώνεται μέρα με τη μέρα παγκόσμια στο ορεινό τρέξιμο και στα ultra γενικότερα.
Και ξαφνικά γίνεται η έκρηξη! 21 ανθρώπινες ζωές χάνονται σε λίγα λεπτά –και πολλές ακόμα σώζονται την τελευταία στιγμή- όταν ξεσπά θύελλα σε κάποιο από τα εύκολα πεδία, εκεί που δεν το περίμενε κανένας να συμβεί. Και η παγκόσμια κοινότητα παθαίνει σοκ! Φταίει η διοργάνωση που δεν άκουσε τους μετεωρολόγους? Φταίνε οι αθλητές που δεν είχαν μπουφάν? Φταίει ο καιρός που ήταν ακραίος και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα?
Όλα αυτά φταίνε! Πρέπει όμως να δούμε ως κοινότητα με ψυχραιμία το ζήτημα. Μας αρέσει να φτάνουμε στα φυσικά και πνευματικά μας όρια, σε προσπάθειες ανθρώπινης αντοχής μέσα σε χαράδρες, δάση και βουνά. Έχουμε όμως μια ανθρωποκεντρική αντίληψη, θέλουμε να φέρουμε τη φύση στα μέτρα του ανθρώπου αντί να φέρουμε τον άνθρωπο στα μέτρα της φύσης. Μάθαμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να κυριαρχήσει παντού, να τιθασεύσει τις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως ένα τεράστιο λάθος αυτό. Και χρειάστηκε να πεθάνουν 21 άνθρωποι στα καλά καθούμενα, για να το συνειδητοποιήσουμε! Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχασαν τη ζωή τους από ένα βίαιο και άμεσο συμβάν, όπως χιονοστιβάδα, κατολίσθηση, σεισμός, πλημμύρα κλπ. Έχασαν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις μιας ξαφνικής και βίαιης καταιγίδας! Έμειναν μουσκεμένοι για λίγη ώρα και ο δυνατός αέρας τους έκανε να κρυώσουν τόσο, που πέθαναν από υποθερμία! Χωρίς καν η θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από το μηδέν!
Αυτή θα είναι η τύχη του ανθρώπου του τεχνολογικού πολιτισμού, όταν αποφασίζει να έρχεται ενεργά σε επαφή με τη «μητέρα-φύση»? Άνθρωποι καλωδιωμένοι με συσκευές που μετρούν το σώμα και το πνεύμα τους, με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, εξειδικευμένο για να έχουν τη μέγιστη απόδοση έργου καθώς αθλούνται και αγωνίζονται. Άνθρωποι προετοιμασμένοι θεωρητικά και πρακτικά για να σπρώξουν τα όρια των επιδόσεων ακόμα πιο πέρα κάθε φορά. Και άνθρωποι ανίκανοι όμως να αντιμετωπίσουν την πρώτη κακοκαιρία που θα ξεσπάσει λίγο παραπέρα από τη διπλανή πόρτα. Φτερά στον άνεμο των στοιχείων της φύσης, απροετοίμαστοι και χωρίς γνώση και επίγνωση της αποκοτιάς τους να τα βάλουν με κάτι που γνωρίζουν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου! Αδιάβαστοι μαθητές! Ξένοι και περαστικοί μέσα από τη φύση, βασίζονται μόνο στις αθλητικές τους ικανότητες, σε δείκτες και καμπύλες απόδοσης έργου. Έχουν απόλυτη άγνοια των συνεπειών της λειτουργίας –ας το πούμε και «θυμό»- της φύσης. Τα βουνά δεν είναι μόνο μακρινοί ορίζοντες, με γαλάζιους ουρανούς και πράσινα ή κίτρινα χαλιά δάσους, αφρισμένα ποτάμια και μονοπάτια-κορδέλες στο κάδρο! Είναι και οι θύελλες, το κρύο, η ζέστη, το σκοτάδι και πολλά ακόμα…
Το ερώτημα για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να είναι το τι θέλουμε τελικά από όλο αυτό που λέγεται περιπέτεια στην άγρια φύση. Αν θέλουμε μόνο τον αφρό, θα πρέπει να συμμαζευτούμε και να κάνουμε μερικά βήματα πίσω! Αν θέλουμε όμως όλο αυτό το πράγμα να το ζήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος του, τότε πρέπει να αποκτήσουμε γνώση του τι είναι η φύση και πώς το ανθρώπινο είδος μπορεί να συνυπάρξει μαζί της. Δεν αρκούν τα προπονητικά προγράμματα και ο τέλειος εξοπλισμός, χρειάζονται πολλά περισσότερα.
Αφού θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά? Αν όχι, θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στο μέλλον. Αν μη τι άλλο, η κλιματική αλλαγή που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε, μπορεί να μας το εγγυηθεί!

25.05.2021 > 21 ΝΕΚΡΟΙ ΚΙΝΑΣ (ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) — Αποκαλυπτικές οι πληροφορίες που δημοσιεύει το irunfar.com για το τραγικό ατύχημα του περασμένου Σαββάτου στην βόρεια Κίνα, στο “Yellow River Stone Forest 100k”! Σύμφωνα με τα όσα αλίευσε το έγκυρο αμερικάνικο site για το ορεινό τρέξιμο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στα κινέζικα social media από πλευράς των αθλητών που είχαν εμπλακεί στο συμβάν! Πολλοί έστελναν μηνύματα στο κινέζικο WeChat, στο οποίο όπως αναφέρουν, εκτός από την trail κοινότητα της χώρας τους, παρουσία είχε και η διοργάνωση!
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Xiao-Tao Zhang, που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία μεταξύ των CP 2 και 3, την ώρα που βρισκόταν στην πρώτη 6άδα. Σφοδροί άνεμοι, βροχή και χαλάζι, έριξαν απότομα τη θερμοκρασία όπως αναφέρει και όταν είδε το απροχώρητο πάτησε το SOS κουμπί του GPS tracker του. Να σημειωθεί πως όλοι οι αθλητές των 100Κ έφεραν υποχρεωτικά πάνω τους GPS tracker, κάτι που κάνει ακόμα πιο σαφή την κατάσταση, γιατί προφανώς και άλλοι πάτησαν το ίδιο κουμπί όταν εκτέθηκαν στον κίνδυνο. Ο ίδιος μη μπορώντας να αντέξει άλλο έπεσε αναίσθητος και όταν συνήλθε μετά από ώρες, διαπίστωσε ότι ήταν μαζί με άλλους αθλητές σε μια σπηλιά όπου τον μετέφερε κτηνοτρόφος της περιοχής για να τον σώσει!
Στο τμήμα 21-30 (προφανώς σηματοδοτούν τα CP2 και CP3 αυτά τα χιλιόμετρα, δέκα CP στο σύνολο της διαδρομής) η διαδρομή ανέβαινε 1000 υψομετρική και όπως περιγράφει άλλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε κάποια σημεία έπρεπε να χρησιμοποιήσεις και τα χέρια σου! Μια άλλη αθλήτρια, αναφέρει ότι σε αυτόν τον ανήφορο σε γυμνό περιβάλλον, χωρίς ίχνος βλάστησης, όπως και ολόκληρη η διαδρομή, έπεσε κάτω στο χώμα γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να προστατευθεί από τα στοιχεία της φύσης. Λίγα λεπτά μετά, πέρασαν κατηφορίζοντας κάποιοι συναθλητές της που είχαν κάνει μεταβολή πιο πάνω και επέστρεφαν στα χαμηλότερα και ασφαλέστερα. Την ενθάρρυναν να τους ακολουθήσει και έτσι έκανε. Κατεβαίνοντας είδε αρκετούς συναθλητές της να είναι πεσμένοι στο έδαφος εξαιτίας των συνθηκών. Όπως δήλωσε ο αέρας ήταν σφοδρός και ήταν ικανός να την ρίξει ακόμα και κάτω, όσο για την αλουμινοκουβέρτα της με την οποία προσπάθησε να προστατευτεί, εξαφανίστηκε από τις ριπές του ανέμου μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Όταν εν μέσω της θύελλας έφτασαν τα πρώτα συνεργεία διάσωσης οι περισσότεροι από τους προπορευόμενους αθλητές είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να κατηφορίζουν τον δύσκολο ανήφορο στο 21-30. Μια αθλήτρια περιγράφει ότι όταν κατάφερε να φτάσει στη βάση της ανηφόρας επιστρέφοντας και σε άσχημη κατάσταση υποθερμίας, τρέμοντας σαν το ψάρι, μέσα στην καλύβα σταδιακά μαζεύτηκαν περίπου 50 αθλητές, οι οποίοι φυσικά έσωσαν τη ζωή τους με την απόφαση να εγκαταλείψουν. Κάποιοι άλλοι όμως πιο αργοί αθλητές που ακολουθούσαν, δεν έλαβαν υπόψη τους εκείνους που εγκατέλειπαν και συνέχισαν να ανηφορίζουν προς τα χειρότερα! Αρκετοί από τους 50 που συγκεντρώθηκαν στην πρόχειρη ξύλινη καλύβα πρόσκαιρα για να σωθούν, έπρεπε να επιστρέψουν πεζοί προς την εκκίνηση, γιατί κάποια στιγμή ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν οχήματα την καλύβα. Επιστρέφοντας, είδαν αρκετούς συναθλητές τους να είναι πεσμένοι κατά μήκος του χωματόδρομου
1. Το YRSF-100 θεωρείται ως ένας από τους ευκολότερους trail αγώνες στην Κίνα. Για τα 100 του χιλιόμετρα έχει μόλις 3000 ανάβαση και το πεδίο είναι “runnable” (τρέχεται) σχεδόν ολόκληρο, εξ ου και οι δρόμοι που απεικονίζονται σε κάποιες από τις φωτογραφίες! Το χρονικό όριο εγκυρότητας είναι μόλις 20 ώρες! Σημειωτέον, φέτος ήταν η 4η διοργάνωσή του
2. Το μέγιστο υψόμετρο μετά βίας ξεπερνούσε τα 2000 μέτρα, ενώ το ελάχιστο ήταν περίπου στα 1000.
3. Η εκκίνηση δόθηκε στην είσοδο του ομώνυμου εθνικού πάρκου, στο οποίο οι αθλητές έφτασαν με λεωφορεία
4. Υποχρεωτικές ήταν μόνο οι αλουμινοκουβέρτες!
5. Τα αδιάβροχα μπουφάν ήταν μόνο προτεινόμενα και αυτό όρισε σε μεγάλο βαθμό την τύχη των αθλητών!
6. Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός ΔΕΝ ελέγχονταν από τη διοργάνωση!
7. Στο Κ-62 υπήρχε drop-bag για τους αθλητές, όπου πολλοί από αυτούς έβαλαν εκεί τα μη υποχρεωτικά μπουφάν τους, ώστε να τα έχουν όταν η μέρα θα τελείωνε και θα τα χρειάζονταν στη διάρκεια της νύχτας
8. Το κακό κράτησε περίπου 4 ώρες (12:00-16:00)
9. Υπήρχαν 10 διάσπαρτα και κατανεμημένα Σημεία Ελέγχου με προσωπικό, κατά μήκος της διαδρομής
10. Όλοι οι αθλητές έφεραν πάνω τους υποχρεωτικά GPS tracker αλλά και κινητό τηλέφωνο (μέρη του υποχρεωτικού εξοπλισμού, ευτυχώς)
11. Αν και οι προπορευόμενοι εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι, πολλοί που ακολουθούσαν συνέχισαν, παρότι έβλεπαν τους συναθλητές τους να επιστρέφουν!
12. Το εύκολο πεδίο (δρόμοι συνεχώς!) βοήθησαν την επιχείρηση διάσωσης των αθλητών με ασθενοφόρα και μικρά λεωφορεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς κατηγορούν τους διοργανωτές για ολιγωρία!