Το “Alpine Connections” είναι το νέο και μεγάλο project του σπουδαίου αθλητή και ανθρώπου της ορεινής περιπέτειας, Kilian Jornet. Ο απίστευτος Καταλανός, αν και αρκετά νέος σε ηλικία ακόμα και κυρίως ενεργός αγωνιστικά για να είναι και σοφός ταυτόχρονα, έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα χάρη στην αυξανόμενη αμφισβήτηση που εκδηλώνει τα τελευταία χρόνια απέναντι στη συστημική θεώρηση των ορεινών σπορ και ειδικά του trail running, γύρω από το οποίο χτίστηκε στο όχι μακρινό παρελθόν μια κολοσσιαία βιομηχανία εξοπλισμού και υποστήριξης, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον ίδιο.
Ο Kilian με το νέο του project “Alpine Connections” στις Άλπεις, θέτει σε νέα βάση την αντίληψη για την περιπέτεια και τα ορεινά σπορ. Προσπαθεί πλέον να «συνδέσει» (εξ ου και το connect πιστεύω), το χθες με το αύριο, αν θεωρήσουμε την ισχύουσα εμπορευματοποιημένη αντίληψη ως το χθες και την νέα, ανατρεπτική σε αυτό, ως το αύριο. Μακριά από χρονικά όρια και αποθέωση του εξοπλισμού, ο Kilian προσπαθεί να κοιτάξει από μια νέα οπτική γωνία τον αγωνιστικό κόσμο των βουνών. Παρότι ο ίδιος προωθεί την δική του εταιρεία ορεινού, αθλητικού εξοπλισμού, το κάνει με τρόπο που να πείθει ότι πρώτο του μέλημα είναι η ευαισθησία απέναντι στην εύθραυστη -αν όχι αντραπείσα ήδη- ισορροπία των βουνών. Με αριστοτεχνικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, ο Kilian περπατά στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στο συστημικό και στο αντισυστημικό, το οποίο όλοι όμως ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν, συστημικοί και μη!
Σε άρθρο του στο GearJunkie.com ο Graig Randall προσπαθεί να αναλύσει τη νέα αντίληψη που προσπαθεί εδώ και λίγα χρόνια να περάσει στην παγκόσμια κοινότητα. Διαβάστε το.
Η εμπορευματοποίηση του trail running είναι σε εξέλιξη. Αυτό το κάποτε υπνωμένο άθλημα έχει τώρα σειρές mega-αγώνων που μοιάζουν περισσότερο με Ironman παρά με Hardrock. Οι Podcasters, οι influencers και οι YouTubers «αναπτύσσουν» το άθλημα αναλύοντας τις λεπτομέρειες και στη συνέχεια, σας προσφέρουν μια μεγάλη βοήθεια μέσα από πράσινες διαφημίσεις προϊόντων fitness (με έναν κωδικό προσφοράς!). Όλοι πρέπει να ζήσουν… Εκτός, όπως φαίνεται, από ένα συγκεκριμένο άτομο.
Ο Kilian Jornet είναι υπεύθυνος για την εμπορευματοποίηση του ορεινού τρεξίματος, τόσο όμως όσο ο καθένας θα μπορούσε να είναι. Τα υπέροχα ταλέντα του δημιούργησαν μια μηχανή μάρκετινγκ, την οποία αξιοποίησαν μεγάλες εταιρείες outdoors και μας πούλησαν τα προϊόντα τους. Τα εμβληματικά κόκκινα παπούτσια της Salomon, τα S/Lab Sense, θα μπορούσαν να εμπνεύσουν κάποιον να ακολουθήσει το ορεινό τρέξιμο με τον τρόπο που ένα παιδί θα παρακαλούσε τους γονείς του για ένα ζευγάρι Air Jordans, για να μπορέσει να «γίνει σαν τον Mike».
Αλλά κάποια στιγμή, εκεί κοντά στην κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, «Πάνω από τα σύννεφα, Πώς χάραξα το δικό μου μονοπάτι στην κορυφή του κόσμου», ένας πιο συνειδητοποιημένος Jornet άρχισε να εμφανίζεται. Γινόταν πιο επικριτικός απέναντι στην αγωνιστική σκηνή, που τον έκανε διάσημο και πολύ πιο ομιλητικός ως προς την κλιματική αλλαγή.
Μόλις 5 ημέρες μετά την πιο κοντινή χρονικά νίκη της καριέρας του (το Sierre Zinal είναι ο πιο ανταγωνιστικός ορεινός αγώνας στον κόσμο, για λίγα μόλις δευτερόλεπτα διεκδίκησης), ο Jornet έκανε τα πρώτα του βήματα στο “Alpine Connections”, μια διαδρομή που σκοπεύει να συνδέσει και τις 82 κορυφές των 4.000 μέτρων στις Άλπεις.
Αν και η διαδρομή έχει FKT (σ.σ. ειδικό ρεκόρ για συγκεκριμένες διαδρομές στα βουνά, εκτός αγώνων) από τον Ueli Steck το 2016, ούτε μία φορά στην ανακοίνωση της “Alpine Connections” δεν αναφέρονται οι λέξεις «ρεκόρ ταχύτητας» ή «προσπάθεια FKT». Ο Ueli Steck, η «Ελβετική Μηχανή», ήταν ένας τρομερός αθλητής αντοχής από μόνος του, αλλά δεν θα ήταν δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο Jornet θα μπορούσε να καταρρίψει το ρεκόρ των 62 ημερών του Steck.
Σύμφωνα με την “ALPS Insight”, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες guiding για τρέξιμο, πεζοπορία και αναρρίχηση στην Ελβετία, οι περισσότερες από τις 4000ers των Άλπεων είναι αυτόνομοι στόχοι από μόνες τους. Σκεφτείτε το Monte Rosa, το Mont Blanc και το Matterhorn, ενώ «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αλυσιδωτές συνδέσεις μεταξύ τους». Είναι μια τέτοια «αλυσίδα» αυτό που επιχειρεί με το Apline Connections ο Jornet, ένας γνωστός εμμονικός σχεδιαστής διαδρομών.
Ο Jornet είναι ήδη αρκετές μέρες στο Alpine Connections, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (21/8), έχει διανύσει πάνω από 460 χλμ., έχει ανέβει σε 12 κορυφές από τις 82, με πάνω από 23.000 μέτρα υψομετρική αθροιστικά, σε 75 ώρες, ενώ κατά μέσο όρο κοιμάται μόνο 3 ώρες την ημέρα. Αυτός ο ρυθμός είναι σε καλό δρόμο σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε κατά μέσο όρο σχεδόν 20 ώρες συνεχούς κίνησης σε τεχνικό έδαφος για αυτήν τη διάρκεια.
Για να υπάρχει μια εικόνα, ο Jornet έτρεξε το “Hardrock-100” σε 21 ώρες το 2022. Αν και μπορεί να είναι «τεχνικό» από την άποψη του μονοπατιού τρεξίματος μόνο, το Hardrock δεν απαιτεί αναρρίχηση ή διάσχιση παγετώνα.
Η αυξανόμενη περιφρόνηση για τον σπουδαίο αγώνα στο Chamonix (σ.σ. το UTMB), οι αναβάσεις του στο Έβερεστ (αμαυρωμένες από κάποια αμφισβήτηση) και, στα τέλη του 2021, ο χωρισμός του με τον επί σειρά ετών χορηγό του, την Salomon αλλά και η απόκτηση των δύο παιδιών του, σηματοδότησε μια απομάκρυνση από τις προσδοκίες και τις παγίδες του ότι είναι ο καλύτερος αθλητής στο άθλημά του. Όταν ξεκίνησε η εταιρεία Nnormal, ο Jornet δημιούργησε μια περιβαλλοντικού τύπου αποστολή εκεί.
Πίσω στο σήμερα, και ο Jornet εξακολουθεί να κάνει GOATing (σ.σ. Greatest of all time) με μια επιλογή κλασσικών ευρωπαϊκών αγώνων trail, πιο ιστορικών, όπως το Zegama-Aizkorri, με τους πυρετώδεις Βάσκους θαυμαστές του και, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Sierre Zinal, το οποίο κέρδισε για 10η φορά, με τους Κενυάτες εκεί να ακολουθούν πίσω του!
Φανταστείτε αυτό το εύρος για μια στιγμή. Ο Jornet πήγε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ορεινού τρεξίματος (Sierre Zinal) το Σαββατοκύριακο, στη μεγαλύτερη ίσως τεχνική ορεινή περιπέτεια σε όλη την Ευρώπη, η οποία απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων από το να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο τρέχοντας.
Τώρα πάρτε το ισοδύναμο ενός καθημερινού τρεξίματος Hardrock σε συνδυασμό με περιόδους αναρρίχησης τύπου “rope-solo” (η φωτογραφία του εξοπλισμού πριν από το project του Jornet, τον δείχνει να ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο), τεχνικό σκαρφάλωμα χωρίς τεχνικά μέσα (scrambling) και μόνο ελάχιστες ώρες ύπνου, και θα έχετε ένα αποτέλεσμα ανθρώπινης απόδοσης, σε αντίθεση με τη φυσιολογία που ίσως έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Το πλήρως αυτοκινούμενο (self-propelled) έργο, θέτει επίσης τη φύση στο επίκεντρο! Οι ταξιδιώτες των Άλπεων και οι περιβαλλοντολόγοι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν εκπλήσσονται από την υποβάθμιση που συντελείται εκεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Κινούμενος μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, ο Jornet συνεργάστηκε με τον Οργανισμό “Protect Our Winters” για να αναφέρει και να βοηθήσει στην προώθηση της επείγουσας ανάγκης με την οποία πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη. Αυτό το σχέδιο θα βάλει τον Jornet σε μέρη και σε μια κλίμακα, όπου λίγοι μόνο θα μπορούσαν να βιώσουν τόσο στενά την κλιματική επίπτωση στις Άλπεις.
Σε συνεργασία με τον χορηγό του την Coros και τον Δρα Jesús Álvarez, PhD στη βιολογία, ο Jornet θα μετρήσει τις επιπτώσεις της μεταβολικής καταπόνησης. Σκοπεύει να μοιραστεί τα ευρήματα με την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Nnormal Blog, η μεταβολική καταπόνηση εμφανίζεται όταν το σώμα πρέπει να αναδιανείμει ενέργεια σε όργανα κάτω από υψηλό στρες κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.
Ο Álvarez, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Jornet και στο παρελθόν, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ούτε η στέρηση ύπνου, ούτε ο περιορισμός των θερμίδων, ούτε και η συνειδησιακή εξάντληση, έχουν προκαλέσει στο παρελθόν αποτυχία του Kilian από μεταβολική άποψη. Το Alpine Connections, σημειώνει ο Δρ Álvarez, θα ασκήσει άνευ προηγουμένου πίεση στον Jornet. «Οι απαιτήσεις για τον Kilian θα είναι τόσο ακραίες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις φυσιολογικές ή ακόμα και γενετικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν», είπε ο Álvarez.
Όταν κοιτάζετε την εξέλιξη της καριέρας του Jornet, το “Alpine Connections” είναι μια πράξη εξέγερσης. Μια εξέγερση από τον οργανωμένο ανταγωνισμό με τους αντιπεριβαλλοντικούς εταιρικούς χορηγούς του και από το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος που είναι σε εξέλιξη.
Το project του Kilian θέτει ως αποστολή την έρευνα για τη φύση και τη φυσιολογία και όχι το γνωστό Fastest Known Time (FKT), την έννοια με την οποία είχαμε συνδέσει μέχρι σήμερα τον συγκεκριμένο αθλητή.
Αυτό το project είναι ίσως μια απάντηση σε έναν αυξανόμενο κυνισμό που υπάρχει σήμερα απέναντι στο ορεινό τρέξιμο και την κουλτούρα του. Απογυμνώνοντας την εμπειρία σε έναν δικό του δημιούργημα, επιστρέφοντάς το, ο Jornet χρησιμοποιεί το ανάστημά του στο άθλημα για να βοηθήσει να επικοινωνηθεί πλέον ένα διαφορετικό μήνυμα.